С дъх на Прованс

Posted on Posted in Uncategorized

Да пресъздадеш прованса в дома си е като да дадеш воля на мечтите си да летят. Убедена съм , че много от вас са си казвали поне веднъж “Ех, като остарея ще отида в някоя провинция, ще си купя малка селска къща и ще живея просто… “. Аз съм си го казвала, но след това идва въпроса дали ще извържа на този така мечтан живот? Вероятно не, а и не ми се чака да остарея. За това решението е да превърнем дома си в провинциален дом чрез декорацията, изборът на мебели и детайли. Така вечер, след работа, ще се прибираме при мечтите си и съзнанието ни ще почива!

С този пост ще се опитам да набележа упорните точки на провинциалния интериор, макар той да е толкова разнообразен. На първо място естествените материали, несъвършенине ръбове на плочките, топли цветове и флорални мотиви. Разбира се всичко опира до бюджета , но ако трябва да се прави компромис нека той да не е с трайните материали, като настилки, врати, плочки за баня. Повярвайте много по- лесно е да си смените кухнята от колкото плочките в банята. За това отпуснете бюджета и вземете натурално дърво за подовите настилки и качествена керамика за банята.
Провинцията може да бъде край полето, край морето или в планината и това трябва да се определи преди да започнете най- вече заради цветовите гами, но те винаги са земни и топли.
За мебели изборът може да бъде от мръсно бяло, през жълтеникаво до натурално кафяво. А акцентите в цвят , като зелено или керемидено ще внесат отношение.
Аксесоарите са това, което прави усезаемото усещане за стил, за това не подценявайте завесите, декоративните възлгавници или покривките за масата си. Натулалният памук или лен сам по себе си ще подскаже класа, а изборът на флорален или плодов мотив ще определи точно къде ще се пренесете, като си легнете на дивана вечер! Маслини, лавандули, портокали, ябълки, слънчогледи…. ооо, а да не започвам с кокошките, кравите и всички сладури от селския двор!

Едно е сигурно, каквото и да изберете няма да е грешно, защото провинциалният интериор е като старото вино. Колкото по- дълго стои, колкото повече добавяте към него става само по- хубав. За това осмелете се и превърнете жилището си в дом, гостоприемен и топъл!

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *